перголи

Перголи

Изработваме перголи повече от 25 години като използваме висококачествен дървен материал, внос от Австрия. В производството влагаме сухи клинозъбно слепени греди с влажност 15% ± 3%, което гарантира за липсата на последващи деформации – напукване, изкривяване, усукване. Импрегнираме всичкия дървен материал против дървояди, гъби, мухъл и плесен. Предпазваме дървото с висококачествени лакове или масло за дърво. Здравият и надежден природен материал прави нашите продукти трайни при минимална поддръжка. Перголите чудесно се комбинират с различни платове или с увивни и пълзящи растения.

Представяме ви някои перголи, изработени от нас

перголи
перголи
перголи
перголи
перголи
перголи

Видове и цени

Нашите дървени перголи се вписват съвършено и хармонично, както в урбанизираната градска среда, така и в градината и двора. Могат да бъдат самостоятелно стоящи, прикрепени като пристройка към основната сграда или да покриват части от двора и алеите, тип тунел. Формата и размерите на перголите се определят от общия ансамбъл на двора, сградата и пространството около нея.

Конструкциите на перголите не са просто няколко колони и греди, а поредица от повторяеми елементи, така че да се получи симетрична решетка, която предпазва от слънцето. В съчетание с увивни растения се получават стени от естествена зеленина, които създават чувството за усамотеност и уют. Дървените конструкции са достатъчно здрави и издържат тежестта и масата на бързо развиващите се пълзящи растения.

Ние ще изработим и монтираме Вашата пергола с внимание към детайлите и ще ви предложим перфектно съотношение между цена и високо качество. Цената на перголите се формира в зависимост от вида на конструкцията, количеството и сечението на използваните греди, начина на закрепване към основата, начина на обработка на дървения материал, вида и количеството на декоративните елементи.

Любопитно за перголите

Според ландшафния архитект Наталия Борисова първото споменаване на перголата е датирано още отпреди 3000 години и се отнася до градините в Древен Египет. Изображения на перголи са открити в старинни барелефи и манускрипти от Месопотамия и Египет, в описанието на знаменитите Градини на Семирамида, на фрески, намерени в развалините на Помпей. Първите перголи имат напълно практично селскостопанско значение. Историята на раждането им е свързана с една от най-древните земеделски култури – лозата. Това е и първото растение, влязло като елемент във вертикалното озеленяване. В началото перголите служат главно за поддържане на лозите и не се отличават с никакво разнообразие.

В днешно време перголата е престанала да бъде само опора за лианите и акцентът при използване й е преминал от битов в декоративен. В зависимост от разположението и стила на перголите те могат да бъде връзка между градината и къщата, да обединяват пространството или обратно да разделят отделни участъци, според тяхната функционалност. Перголите може да се използват като допълващ елемент към основната сграда или като самостоятелен архитектурен елемент. Перголите се съчетават чудесно и с други елементи от екстериора– беседки, малки мостчета, фонтани, скулптури.

В зависимост от замисъла на архитекта перголите могат да влияят на емоционалното възприятие на ландшафта, да защитават някои участъци от шум, прах, вятър или просто да подчертават красотата на растенията. Архитектурната идея на перголата подхожда на всеки стил градина, от мащабни творения на фона на луксозни вили до леки и непретенциозни стълбови конструкции в малки селски дворове.